vizok 1За підтримки Програми Розвитку ООН в Україні та Уряду Японії Карітас Краматорськ продовжує реалізацію проекту «Впровадження підходу «кейс-менеджмент» у роботі з ВПО».

Метод дозволяє здійснити оцінку ситуації й потреб клієнта, планування відповідних заходів щодо їх задоволення, пошук організацій та фахівців, які надають відповідні послуги в громаді, координувати їх дії в процесі кейс-менеджменту, а також здійснювати представництво інтересів клієнта. В результаті ВПО не лише вирішує свої проблеми та задовольняє потреби, але отримує знання й навички для їх самостійного вирішення в майбутньому.

Кейс-менеджери Карітас Краматорськ сприяють розвиткові у клієнтів можливостей та спроможності застосовувати різні підходи до вирішення проблем. Під час спілкування з потребуючими вони заохочують їх до участі у житті громади, взаємодії з її членами, налагоджують зв'язок клієнтів з соціальними системами для отримання послуг і пошуку необхідних ресурсів.

Прикладом ефективного запровадження проекту, що базується на принципах кейс-менеджменту, може служити реальна допомога, надана В'ячеславу Камчатному.

vizok 4 vizok 5
vizok 6 vizok 7
vizok 8 vizok 9
vizok 10

В недавньому минулому В'ячеслав Євгенович мешкав у Донецьку. В 2000 році чоловіка спіткало горе: він зазнав важкої травми на підприємстві, внаслідок чого йому були ампутовано обидві нижні кінцівки. Коли розпочався військовий конфлікт на Сході України, В'ячеслав Камчатний разом з сестрою покинув рідне місто, опинився в Одесі, а потім переїхав до Краматорська – ближче до рідного дому. Тут опіку над ним взяв благодійний фонд Карітас.

Кейс-менеджер Інна Кравцова допомогла В'ячеславу Євгеновичу оформити документи для отримання соціальних виплат і включення в програму соціальної реабілітації. Також переселенцю допомогли пройти комісію МСЕК. Від благодійників з Канади В'ячеславу Камчатному передали інвалідний візок, а в рамках проекту від Карітасу Німеччини продуктовий набір. Тож наразі чоловіку відновили соціальні виплати, він має можливість самостійно пересуватися під час прогулянок містом.

Постійно підтримуючи свого «підопічного» кейс-менеджер не просто виконує свої обов’язки, але й заохочує його до більш активного життя. Така соціальна адаптація ВПО свідчить про успішне застосування Карітасом методу «кейс-менеджмент» в роботі з клієнтами.