DSCN0472 Час плине неймовірно швидко ― зовсім нещодавно команда Багатофункціонального соціального центру вітала слухачів першої «Школи волонтера» на вступному занятті, а 5 грудня, в Міжнародний день волонтера, вже відбувся «випуск» учнів та урочисте вручення сертифікатів. Протягом двох с половиною місяців юні волонтери встигли пройти навчальний курс з 10 теоретичних занять та долучитись до багатьох благочинних ініціатив Карітасу. Починаючи «Школу волонтера» наші працівники навіть не могли уявити скільки нових друзів з’явиться та скільки корисного встигнуть зробити волонтери вже під час навчання.

Відкривали навчальний сезон тренери з Всеукраїнського громадського об’єднання «Поруч» ― Надія Говорун та Віра Усик. Протягом двох тренінгових днів чарівні викладачки представили стислу історію становлення волонтерського руху, основні цінності та базові принципи волонтерів й провели драйвовий  квест.

Дух життєрадісного та легкого навчання, поєднання теорії з практикою, увага до думки кожного учасника ― ці принципи були з першого заняття покладені  в основу «Школи волонтера» та збереглися протягом всього навчання.

Про «Командотворення та роль команди в здійсненні волонтерських акцій» говорила з дівчатами координаторка «HUB Громадських ініціатив» енергійна Оксана Іванік. «Конфлікти та методи їх вирішення» розглядали з Тетяною Бичек з Центру позашкільної роботи. Дебатам, а саме парламентському їх різновиду, навчались під час заняття разом з веселим та кмітливим Ревазом Татеішвілі, координатором «HUB Громадських ініціатив». Важливій та, нажаль, недооціненій багатьма, темі першої домедичної допомоги було присвячено заняття, яке для волонтерів відгукнувся на запрошення Карітасу провести досвідчений тренер, координатор Центру психосоціальної адаптації, Валерії Нємцов.

4--7

6---6

Час відіграє важливу роль у нашому житті, а в будь-якій діяльності, наприклад волонтерській, це вкрай важливий показник. Тому без заняття з тайм-менедженту було звісно неможливо! Навчати волонтерів цій важливій темі з радістю погодилась чудова Наталія Запішна ― керівник творчого об’єднання за напрямом «Лідерство» Донецького обласного дитячо-молодіжного центру.

На занятті «Діяльність в умовах вуличного простору» спікером стала вже знайома дівчатам Оксана Іванік з «HUB Громадських ініціатив». Вона розібрала з волонтерами види діяльності на відкритому повітрі та провела з дівчатами коротку вуличну акцію «Міняємо цукерку на цигарку».

Під час волонтерської діяльності виникає багато труднощів, нажаль, невід’ємним супутником допомоги людям є емоційне вигорання. Тому психолог Центру Олена Селіванова запропонувала провести для учнів заняття «Профілактика емоційного вигорання». Олена розповіла про причини та навчила виявляти наслідки. Також на практиці показала дівчатам декілька легких вправ, які не потребують багато часу, але можуть допомогти підтримувати емоційне самопочуття у відмінному стані. Дівчата зізнались, що поради психолога були в нагоді!

Волонтерська праця виснажує, тому треба вміти гарно та правильно відпочивати. Заняття з йоги може бути влучним прикладом, тому ми запросили тренера ― голову БФ «Друг» Наталію Тітомір, щоб навчити дівчат основам йоги, духовної практики, що ефективно допомагає відпочивати духовно та фізично.

Та все ж, безумовно, найбільшу гордість в нас викликають реальні справи наших юних волонтерів та застосування набутих теоретичних знань на практиці. За неповних три місяці вже є прекрасні результати започаткованого Карітасом волонтерського руху. Наприклад, в жовтні команда долучилась до реалізації фінального етапу благодійної акції «Разом тепліше», яку Багатофункціональний соціальний центр проводив разом з Радою старшокласників м. Краматорськ. Дівчати допомагали в проведенні благодійного аукціону та підрахунку зібраних коштів. Трохи пізніше навчали малечу виготовляти власноруч «Годівнички для синички» та висаджували сакури, щоб зробити наше місто ще затишнішим та прекраснішим.

Потім волонтери на запрошення Центру позашкільної роботи координували майстер–клас з виготовлення іграшок-привітань для дітей буферної зони в рамках акції «Тепле привітання», ініційованої керівником гуртка ЦВР Валерією Сидоренко.

Особлива подяка нашим волонтерам від Карітасу за створення «Кола вільного спілкування». Ваші толерантність, природні щирість та небайдужість дуже потрібні підопічним нашого Центру – підліткам з інвалідністю, які так потребують простого спілкування з однолітками. Це коло товаришування, взаємоповаги та підтримки, ми впевненні, буде тільки зростати, приймаючи все нових і нових друзів.

Коло вільного спілкування

Під час урочистого вручення сертифікатів дівчата також захищали «випускні» роботи. Все те, що вивчали протягом 10 занять втілилося в авторських соціальних проектах, спрямованих на покращення життя в громаді м. Краматорська. Набуті знання, юнацьке завзяття та бажання змін на краще ― це запорука того, що попереду в нас ще багато спільних справ та здобутків!