Untitled-4      Untitled-2      Untitled-3

DSC06499У 2007 році резолюцією ООН було ухвалено, що 2 квітня в усьому світі відзначатиметься як День поширення інформації про проблему аутизму. Саме ця дата стала приводом для об’єднання багатьох небайдужих до цієї проблеми людей в м. Краматорськ. До Простору підтримки звернулись батьки – активісти ГО «Асоціація «Крок у майбутнє» з запитим на проведення заходу для їх дітей, а оскільки Карітас плідно співпрацює з цим громадським об’єднанням, то запит був одразу прийнятий та почалася підготовка до заходу.

Працівниками Простору підтримки було організовано акцію «Блакить неба для всіх», котра проходила в два етапи – в приміщенні Карітасу на вул. Південній, 9 було створено чотири різні творчі чи розважально-пізнавальні осередки ― з різною направленістю та для різного віку. Молодшим діткам була запропонована пісочна анімація, а також ігрова програма з веселими аніматорами. Підлітки могли взяти участь у майстер-класі з виготовлення букетів з солодощів. Батьки тим часом стали свідками справжньої театральної вистави та соціального ролику від Ради старшокласників м. Краматорська.

Атмосфера Карітасу в цей день була сповнена неймовірною радістю батьків та дітей, від думки, що вони там де їх розуміють, там де не існує перешкод у спілкуванні. Доки діти радісно грали з аніматорами та виконували їх веселі завдання, підлітки ретельно та винахідливо майстрували,а батьки разом з молодими митцями «переживали» виступ народного театру «Бам−Бук». Глядачі були безпосередніми учасниками – їх біль, емоції, сльози та переживання підтвердили, що вистава торгнулася найглибших переживань, а історії вистави такі знайомі більшості присутніх в залі! Історія батьків, які дізнались, що в їх дитини аутизм. Неймовірна гра акторів, вкрай реалістично передала усі відчуття. З фіналом погодилися всі ― любов та підтримка потрібні всім дітям!

Після вистави, разом подивились невеличкий фільм, який створили небайдужі активісти учнівського самоврядування. Знов сльози на очах матерів, і знову оплески. Кожен кадр ― це яскравий доказ того, що «Аутизм ― це індивідуальність, а не вирок».

Після насиченої програми діти та батьки разом зібрались за чаюванням ― кожна матуся щось приготувала власноруч для спільного столу. Дітки мали змогу ласувати та ділитись з батьками своїми емоціями, а також отримати зроблені волонтерами подарунки – букети з солодощів!

Другою частиною заходу стала інформаційна кампанія у центрі міста. Усі охочі могли зробити фото з блакитною хусткою чи кулькою для підтримки дітей з аутизмом. В листівках були визначені прості правила, які допоможуть правильно та толерантно спілкуватись з особливими дітками. Також усі дітки в рамках акції отримували символ свята виготовлений волонтерами – блакитного ведмедика з великим серцем.

Робота Простору підтримки ― це історії підтримки та небайдужості людей. Нас зажди вражає, як багато людей готові долучитись до наших ініціатив. Цим людям «болить» чужа проблема, як своя. Вони розуміють, як важко може бути, знають важливість відчуття, що підтримка є.

Хочеться подякувати усім тим, хто допоміг створити це «диво» для дітей та батьків! Ми кажемо «дякую!»:

• агенціям «Шалене свято» та «Кульки Слов’янськ», й особисто, Олені Кучерук та Дмитру Стасенко, за святкові блакитні кульки;
  • Тетяні Івасечко з «Фруктіка» за захопливий майстер-клас з виготовлення букетів з цукерок;
  • Фотографу Михайлу Бакузову за креативність та прекрасні фото, які будуть нагадувати нам про захід;
  • Рекламному агентству «Анкор» та особисто, Івану Нікітіну, за виготовлення банеру для фотозони.
  • Акторам народному театру «Бам−Бук» за Ваші емоції, талант, творче горіння та щирість під час вистави;
  • Олені Куштим за майстер-клас з пісочної анімації, атмосферу умиротворення та лагідність, з якими Ви зустрічали діточок та дорослих;
  • За веселу ігрову програму та велике серце Марині Мартиненко, яка постійно підтримує нас своїм запалом та енергією;
  • Учням ЗОШ №12 та №25, а саме Дар’ї Баглай, Арсенію Шистко, Ігорю Махнику за створення інформаційного соціального ролику;
  • Дівчатам волонтерам за допомогу в організації свята ― Катерині Лукоцькій, Дар’ї Разгуляєвій, Олесі Хребто, Мілані Скляровій та Юлії Петренко, які стали нашими вірними помічниками та друзями;
  • Студентам активістам Донецького національного медичного університету та особисто Світлані Мальцевій за активну участь в інформаційному флеш-мобі.